leaf-3070153_960_720

Is pepermuntolie het supplement voor PDS?

Er zijn ondertussen al heel wat supplementen op de markt gebracht, zo ook pepermuntolie welke de producenten claimen dat het de klachten van het prikkelbare darm syndroom (PDS) kan verminderen. Maar hoe zit het met pepermuntolie? Zijn ze het aanschaffen waard, of is het wederom een supplement zonder enig bewijs van effectiviteit?

Maar eerst wat is het prikkelbare darm syndroom? Het prikkelbare darm syndroom (of PDS, spastische darm of irritable bowel syndrome genoemd) is een aandoening waarvan de oorzaak onbekend is en de klachten heel persoonlijk en verschillend zijn.  Bij PDS heb je last van chronische klachten zoals buikpijn, buikkrampen chronische verstopping, diarree of deze laatste twee klachten afwisselend van elkaar. 

Waar een FODMAP dieet heel erg effectief kan zijn met betrekking tot het verlichten van klachten bij PDS, is het erg persoonsgebonden. De oorzaak van deze aandoening is onbekend en waar het ene individu sommige voedingsmiddelen goed kan verdragen, krijgt de ander er klachten van. Het is aan te raden om samen met een diëtist uit te zoeken wat voor jou wel of niet werkt. 

De wetenschap achter pepermuntolie en PDS

Pepermuntolie, een supplement dat jouw klachten wel eens zou kunnen verminderen. Maar wat is het nu eigenlijk?

‘Pepermuntolie wordt bereid uit een extract van gedroogde bladeren van de pepermuntplant. Het belangrijkste bestanddeel van pepermuntolie is (levo)menthol, een stof met krampwerende werking. Naast het natuurlijk extract (uit de plant) kan menthol ook synthetisch gemaakt worden. In pepermuntolie zitten andere stoffen dan in pepermunt dat u in de winkel kunt kopen.’

Ook wordt het veel gebruikt als smaakmiddel, maar heeft ook een aangename verkoelende werking. Pepermuntolie heeft daarnaast een antibacteriële werking en wordt bijvoorbeeld toegepast tegen bacterie- en schimmelgroei.

Recent is er onderzoek gedaan naar het effect van pepermuntolie op de klachten van 190 mensen met het prikkelbare darmsyndroom door wetenschappers van het UMC+ te Maastricht.  De groep die acht weken lang pepermuntolie capsules nam, rapporteerde een verlaagde mate van buikpijn, ongemakken en de hevigheid van algehele prikkelbare darmsyndroom klachten.

In een andere oudere studie gaven participanten aan een verlichting van buikpijn te ervaren, een minder opgeblazen gevoel te hebben en minder last van buikpijn. In deze studie werd er gewerkt met een groep die pepermuntolie suppleerden en een placebo groep.  Dit wil zeggen dat de participanten niet wisten of ze de mogelijke verschillen konden toeschrijven aan het supplement.

Massaal aan de pepermuntolie om klachten te verminderen voor het prikkelbare darm syndroom?

Ondanks dat de studies positieve resultaten laten zien, is er nog te weinig onderzoek om heel stellig te kunnen zeggen dat pepermuntolie dè oplossing is tegen het prikkelbare darmsyndroom. Wel kunnen we stellen dat het mogelijk je PDS klachten verlaagd. Echter, is dit in grotere mate het geval wanneer je aan de slag gaat met je voeding onder de begeleiding van een diëtist. Voeding is vaak de grootste oplossing, ook in dit geval.  Wil je toch pepermuntolie kopen? Het supplement is simpel te verkrijgen bij de drogist en het blijkt dat weinig mensen slecht reageren op dit supplement. Het zou het proberen waard kunnen zijn wanneer jij klachten zoals buikpijn en winderigheid zou willen verminderen en je voeding al eens kritisch onder het vergrootglas hebt genomen! 

Heb jij pepermuntolie als supplement al eens geprobeerd? Laat even een berichtje achter met je ervaringen!

Mocht je nog vragen hebben en/of opmerkingen? Vraag deze gerust!

Deze blog is geschreven door Ricky. Ricky is mijn stagiaire van september 2019 tot februari 2020. Je kan hem ook volgen op Instagram: @rickyfrissen

recent posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

tips groente