In mijn praktijk help ik veel mensen met het FODMAP-dieet. Waarom? Waarschijnlijk omdat ik er zelf razend enthousiast over ben en mijn cliënten ook vaak na enkele weken. Wat is het FODMAP -dieet? En waarom ga ik het weer doen? Lees gezellig even mee.
Even terug in de tijd
Vroeger, lang geleden, heb ik lang in het ziekenhuis gelopen. Ik was voor jaren misselijk, oververmoeid, gaf veel over, viel flauw en had buikpijnaanvallen. Ik ging van de MDL-arts naar de dermatoloog en zo zag ik nog 100 afdelingen. Echter, voor iedereen was ik een gezonde sportieve meid, was mijn bloed prima (geen ontstekingen of tekorten) en was het vast de stress of dat ik teveel dingen deed.
De klachten gingen door en werden met de jaren heftiger, dus Mama en ik plus het ziekenhuis ook. Tot op een dag de MDL-arts kwam met een ‘nieuw’ dieet, het FODMAP-dieet. Hij vertelde ons: ‘Het is heel erg lastig, niemand houdt het vol, maar het valt altijd te proberen’. Het eerste wat mijn moeder en ik dachten: ‘Bring it on!!’. In deze tijd ben ik opzoek gegaan naar een diëtist met ervaring in het FODMAP-dieet en zijn we binnen een paar weken gestart. In principe knapte ik met de eerste paar dagen al op. Ik was minder misselijk, gaf niet meer veel over en de buikpijn-aanvallen waren minder en ik kreeg nog meer energie. Het FODMAP-dieet ging mij prima af en het was duidelijk dat ik heftig reageerde op gluten. Doordat mijn mama wel positief op gluten is getest en bij mij het niet uit mijn bloed kwam, kreeg ik het label PDS (Prikkelbare Darm Syndroom).
Wat is PDS & het FODMAP-dieet?
Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veelvoorkomend chronische darmstoornis, die één op de zeven volwassen treft. De stoornis uit zich vaak met klachten in de maag, dunne darm en dikke darm. Het is belangrijk aan de start van het FODMAP-dieet dat andere ziekten naast PDS worden uitgesloten.
FODMAP’s zijn koolhydraten die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm. Daardoor komen ze in de dikke darm terecht. Bacteriën in de dikke darm breken de FODMAP’s vervolgens snel en in grote hoeveelheden af, dit heet fermenteren. Hierbij kunnen er verschillende klachten en/of symptomen ontstaan.
De Monash Universiteit van Melbourne heeft het FODMAP-dieet ontwikkeld. Het is een redelijke streng dieet dat diëtisten bij PDS gebruiken. Uit onderzoek blijft dat maar liefst 75% van alle deelnemers aan het dieet, de klachten afnemen of zelfs verdwijnen. Het is geen afvaldieet maar een methode om erachter te komen welke stoffen mogelijk klachten veroorzaken.
Bij het volgen van het FODMAP-beperkte dieet vermijd je (tijdelijk) de FODMAP-koolhydraten zoveel mogelijk. De nadruk bij dit dieet ligt dus op het grotendeels verwijderen van bepaalde soorten koolhydraten uit het eetpatroon. Door 8 weken een zeer streng dieet te volgen endaarna één voor één bepaalde voedingsmiddelen weer toe te voegen, kan je er achter komen welke voedingsmiddelen je klachten erger maken.
Waarom weer het FODMAP-dieet, Zan?
Ja, waarom weer? Doordat het FODMAP-dieet voor mij nu 4/5 jaar geleden is, en ik nog steeds heel vaak misselijk en/of buikpijn heb, wil ik het graag nogmaals doen. Toen ik het FODMAP-dieet voor de eerste keer volgende, was het een enorme verlichting en ervaarde ik mijn overige klachten als ‘minimaal’. Nu merk ik, dat het gewoon niet normaal is om nog zoveel misselijk te zijn. In vergelijking tot mijn klachten van vroeger, zijn de klachten van tegenwoordig ‘niks’.
Verder is er de afgelopen jaren weer meer onderzoek naar het dieet gedaan, waardoor er verschillende dingen zijn veranderd ten opzichte van 4/5 jaar geleden. Hierdoor wil ik het graag nogmaals ‘ervaren’ zodat ik ook hierbij mijn cliënten beter kan begeleiden. Twee redenen, één dieet en een girl die er weer voor gaat!
Ik vind het super leuk om jullie mee te nemen in het proces. Dus mocht je vragen hebben en/of opmerkingen, laat het mij gerust weten!