Processed with VSCO with hb1 preset

Het begin van een nieuw begin

Het begin van het nieuwe begin. Ik ging even te hard, veel te hard. Een vriendin zei:

“Zan, ik vind het echt super knap wat je nu al bereikt hebt en hoe je dat allemaal doet en hebt aangepakt. En dat meen ik serieus, niet alleen om je een hart onder de riem te steken. Maar als je op deze manier doorgaat, ben je binnenkort of overspannen of je hebt een burn-out.”

Ik was geschrokken en het kwam redelijk hard binnen, maar ze had gelijk. Ik was moe, heel erg moe en het enige waar ik mee bezig was, was mezelf vergelijken met anderen. Anderen die het beter doen, meer (lijken te) doen of waar het er allemaal super tof uitzag. En begrijp me niet verkeerd, mijn werk vind ik heel tof en ik ben blij dat ik mijn eigen boss ben. Maar je wilt altijd meer, groeien als bedrijf (of een tweede bedrijf) en daar continue mee bezig zijn. Het is je passie, het is leuk en voor je gevoel heb je weinig tijd. Alles gaat snel tegenwoordig of het wordt geacht dat je het allemaal snel doet en sommige mensen gaan ook extreem hard in je ogen. Maar is hard gaan altijd goed….

De kat

Ik las een boek, een boek over dat je kat je beste coach is. Het boek heet ‘Doe en denk als een kat’ van Stephane Garnier. Een kat hoeft niet te miauwen of gekke aandacht te trekken om op te vallen. Je merkt het namelijk meteen, dankzij het charisma van een kat merkt iedereen haar op. Net als dat zij kiezen voor eigen welzijn. Een kat straalt kalmte en rust uit. Als een baasje roept en de kat heeft er geen zin in? De kat komt zeker niet. Een ander plekje in huis welke beter ligt? De kat ligt daar. Wat ik de laatste tijd een beetje vergat/vergeet, is mijn eigen welzijn. Anderen op de eerste plaats zetten, voordat ik het zelf goed had.

Ritme

Na het gesprek met mijn vriendin begon ik na te denken. Oke, waar kan ik verbeteren? Ik besefte dat ik nul ritme had en eigenlijk altijd overal en nergens ben. Daarnaast schoten het aantal werkuren door het plafond heen. Erg? Zeker niet. Wel als je er continue mee bezig blijft. Zo werd in de avond alles op de tv ook half bekeken vanaf mijn laptop of telefoon om toch nog even mijn mail te checken.

Als persoon ben ik graag overal en nergens, ook in mijn gedachten, maar momenteel heb ik per dag tijdsblokken ingedeeld voor bepaald werk. Ik had ineens overzicht en heel veel tijd over voor m’n gevoel. Ondanks dat ik mijn dagen nog steeds heel flexibel kan indelen, geeft een plan per activiteit meer overzicht en rust.

Take-home message

In mijn praktijk geef ik altijd aan dat balans en rust een van de belangrijkste factoren zijn. Het eerste streven om te bereiken: ritme, rust en balans en daarna de focus pas te leggen op het doel. Je eigen welzijn, de basis, voordat het streven is naar een verlangen.

Misschien moet ik ook eens meer naar mezelf luisteren en soms is het fijn dat je omgeving je even de spiegel voorhoudt. Momenteel heb ik “vrije” tijd voor mezelf ingepland. Op dit soort momenten probeer ik ook niet bezig te zijn met mijn bedrijf of andere activiteiten die nog moeten gebeuren. Even niks, gewoon chillen of lekker longboarden.

recent posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.