allergenenwetgeving

3 Tips om je keuken allergeenvrij te maken!

Het is de nachtmerrie van iedere horeca ondernemer. Een klant zit gezellig te eten maar krijgt door jouw toedoen en allergische reactie. Dit kan je bedrijf een erg slechte naam geven wanneer deze klant dit rond verteld. Voor zowel de gezondheid van je klanten als de naam van je onderneming, wil je natuurlijk alles op alles zetten om zo’n scenario te vermijden!

Waarschijnlijk ben je al voorbereid. Je hebt een allergenenkaart, het gehele personeel is op de hoogte van je allergenenbeleid en de koks weten precies wat ze moeten doen wanneer iemand met een allergie komt eten. Maar weet je zeker dat je niets bent vergeten? Hier drie tips om nòg beter om te gaan met allergeenvrije voedselbereiding!  

Schaf nieuw materiaal aan

Krijg je vaker te maken met klanten met een allergie? Dan kan het verstandig zijn om apart keukengerei aan te schaffen om allergeenvrije gerechten op te bereiden. Een extra bestek set, een snijplank of een pan. Het kan er allemaal voor zorgen dat je als kok in de hectiek tijdens drukke uren niet hoeft na te denken over hoe goed je een bepaald voorwerp moet wassen, je neemt simpelweg een nieuwe schone snijplank of een nieuw mes en hoeft je verder niet druk te maken. Ook kan het handig zijn om deze materialen apart op te bergen, om zeker te zijn van je zaak en om een goed onderscheid te maken tussen de materialen die je voor elk proces gebruikt.

Wanneer het niet mogelijk is om apparatuur dubbel aan te schaffen (denk hierbij aan een broodbakmachine of een ijsmachine) is het handig om deze te ‘reseveren’ voor een allergeenvrij gerecht. Zorg ervoor dat deze gerechten als eerste gemaakt worden zodat de kans op kruisbesmetting door slecht schoonmaken geëlimineerd wordt!

Zorg voor standaard productvervangers

Kun je direct een recept veranderen wanneer een klant aangeeft een allergie te hebben? Goed! Wanneer dit niet zo is kan het slim zijn voor meerdere recepten een vervanger te zoeken en te testen. Het maakt het voor iedereen makkelijker wanneer je als kok een recept allergeenvrij kunt maken door simpel weg koemelk te vervangen door sojamelk, of tarwebloem te vervangen voor boekweitmeel. Zorg ervoor dat deze producten altijd voorradig zijn en dat iedereen die input heeft in een proces in de keuken op de hoogte is van de vervangende producten bij een allergeenvrij recept.

Hoe meer je dit bij verschillende gerechten kunt toepassen, hoe meer je kunt adverteren met je allergeenvrije recepten, wat maakt dat jou (potentiële) allergische klanten je onderneming gaan zien als een veilige horecagelegenheid om te dineren!

Allergeenvrij koken is geen last, maar een kans!

Mensen met een allergie zijn vaak bang om buiten de deur te gaan eten.  Wanneer je hier goed mee omgaat, kun je goed op deze markt inspelen! Het draait hier echter niet alleen om het aanbod van verschillende allergeenvrije gerechten, maar voornamelijk om communicatie.

Hoe zekerder jij bent van je allergenenbeleid, hoe veiliger de klant zich voelt. Communiceer dat dan ook goed en neem de vragen en onrust weg. Daar kun je mee starten op je website. Je site is het visitekaartje voor je onderneming. Mensen met een allergie zullen altijd ‘vooronderzoek’ doen voor ze ergens gaan uiteten. Wanneer je de kaart online hebt staan en de allergenen er duidelijk bij staan aangegeven laat je de klant al zien dat je je allergenen beleid op orde hebt.

Daarnaast zullen klanten met een allergie vaak bellen voordat ze reserveren om zekerheid te creëren. Zorg ervoor dat je gehele personeelsbestand op de hoogte is van het allergenenbeleid, zodat alle vragen telefonisch beantwoordt kunnen worden.

Wanneer de klant dan heeft besloten om bij je horecaonderneming te komen eten, is het mooi om de klant naast het gerecht, ook te trakteren op aanvullende informatie. Het kan een heel fijn gebaar zijn voor de allergische klant om te weten met welke producten het bereid is om het zowel allergeenvrij als smaakvol te maken. Wanneer de kok dit gerecht serveert kan hij of zij nog laatste eventuele vragen wegnemen. 

Met deze tips kun jij hèt restaurant zijn waar een allergische klant naar uitkijkt om te gaan eten. Speel in op de allergenenmarkt om je onderneming naar een nieuw niveau te tillen!

recent posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.