woman-drinking-wine-761854

Stress bij bijzondere situaties: Belangrijkste boodschap

Hoe passen we de stappen toe bij bijzondere situaties. Onderstaand zijn er 3 opties genoemd, welke je kan toepassen: 

1. Bedenk van tevoren wat je gaat nemen. Bijvoorbeeld als je uiteten gaat, kan je de menukaart van tevoren bekijken om daarin al een keuze te maken. Hierdoor kan je met jezelf al afspraken maken. 

2. Voor een feest/diner kan je ook iets minder eten. Hierdoor maak je extra ‘calorieruimte’ om te hebben op de feestelijke gelegenheid. Kies voor het feest/diner voor producten die hoog zijn in volume.

3. Mochten bovenstaande opties helemaal uit de hand lopen, kan je altijd nog besluiten om daarna te compenseren de dag erna, of eventueel nog de dag erna. 

Zorg voor je eigen rust & balans. Het zijn mooie momenten, die je niet elke dag hebt. Momenten die je deelt met je familie en/of vrienden, kennissen of iemand die je voor het eerst tegenkomt. Je wilt niet achteraf het gevoel hebben dat je alleen maar bezig was met ‘je voeding’. Ja, je kan op deze momenten bewust bezig zijn, maar laat deze momenten niet leiden door je doel. Zolang je niet in een wedstrijdvoorbereiding zit, maakt een dag met een verschrikkelijke uitschieter niet uit. (en zelfs dan, kan je er eigenlijk nog rekening mee houden). Dus geniet ook echt van deze situaties!

Voorbeeld voedingsschema

Een diner vanavond?  In het voedingsschema onderstaand, van 2100 kcal, heb ik een diner van 1100 kcal ingerekend.  Het is een methode die ik graag toepas bij mijn cliënten in een energietekort. Doordat je gedurende dag wel graag een bodem wilt hebben, kan je onderstaand voorbeeld gebruiken.

De focus is voornamelijk gelegd op volume. Volume in maaltijden kan je vergroten door producten te kiezen, welke laag zijn in calorieën. Zoals groente, fruit en magere eiwitrijke producten zoals kwark en kipfilet.

Meer lezen? Je kan ook nog deel 1, deel 2 en deel 3 lezen.

recent posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.