blur-bokeh-candle-christmas-decoration-196648

Stress in december (1/3): Relativeren

Paniek! Stress! Het is weer de maand december, laatste maand van het jaar en met de meeste feestdagen. Maar waarom de paniek of de stress, het is toch juist een gezellige maand? 

Laten we het even relativeren. Sinterklaas, kerst en oudjaarsavond zijn 4 dagen van de 31 dagen in December. Uitgeteld is dat 13% van een gehele maand. Ook hebben we het over gehele dagen, waarin je dus niet de gehele dag gek hoeft te doen. Het zijn ander soort dagen, bijzondere momenten, welke een ander soort aandacht ook nodig heeft. Dus zullen we het paniekerige gedrag laten voor wat het is en zal ik je wat handvaten geven voor hoe je ermee kan omgaan?

Stress is niet nodig. Hoe ga je ermee om?

Het gaat niet alleen om de Decembermaand, maar ook om andere bijzondere momenten. Bij veel mensen zijn deze momenten de doodsteek voor het stoppen van een dieet. De situatie is dan zo anders dan anders dat het bijna onmogelijk is om je ‘huidige’ eetpatroon vol te houden. Vaak draaien deze bijzondere momenten ook om eten, of zo lijkt het. Veel bijzondere momenten gaan namelijk gepaard met eten. 

Waarschijnlijk herken je ook de woorden: ‘Ah, doe gewoon gezellig mee!’ of ‘Dit kan toch wel voor een keer’. Voor deze woorden moet je aardig sterk in je schoenen staan om daar keer op keer weerstand tegen te bieden. Maar hoe kan je vanaf nu daar beter mee omgaan? In een reeks blogs neem ik je stap voor stap mee.

De eerste stap

Kleine realisatie, je hoeft niet 365 dagen per jaar geforceerd met je doel bezig te zijn. Je mag ook dagen hebben waarop je stilstaat of achteruitgaat. Voor de meeste maakt het niet uit of je je doel haalt een week eerder of later, als je het uiteindelijk maar bepaald.

Het belangrijkste is dat je of na een maaltijd of dag, weer de goede kant op gaat. Het gaat om het grote plaatje, niet om de ene specifieke dag. Aan mijn cliënten vertel ik vaak het auto-paaltje verhaal: Als je met je auto tegen een paaltje aanrijdt, rijd je hem dan gelijk helemaal total loss? Ik mag hopen van niet! (lol) Je gaat de schade repareren. Of je denkt ‘Shit happens’, je baalt er even van en zorgt ervoor dat je iets voorzichtiger gaat rijden. 

Dit is eigenlijk hetzelfde met je voeding. Als je een keer te ver gaat met je voeding hoef je niet te denken ‘fuck it, ik eet nu alles’. Nee, je kan aan het auto-paaltje verhaal denken en het bij de volgende maaltijd fiksen. Je bent niet gelijk verloren, maar repareert je schade. 

De eerste stap is gezet en de volgende stappen zijn binnenkort te lezen. Maar denk altijd aan het grotere plaatje, denk niet te zwart/niet en geniet vooral ook!

recent posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.