rain-of-snow-in-town-painting-730256

Stress in December (2/3): balans

De eerste stap is om de focus te verplaatsen naar het grotere plaatje, zoals besproken in deel 1. Daarnaast is belangrijk dat je opzoek gaat naar wat voor jou werkt en waarmee jij in balans kan blijven. We willen immers geen extra stress in de maand december. Je hoeft je niet krampachtig vast te houden aan je nieuwe gewoonte, maar probeer ook te genieten. Maar wat zijn vervolg stappen om er minder krampachtig mee om te gaan? In dit artikel omschrijf ik hoe je dat kan doen voor een bijzonder moment en na afloop.

Voor het bijzondere moment 

Het makkelijkste is om van tevoren na te denken over de aankomende situatie en hoe je daarmee aan de slag mee kan gaan. Echter, dit blijft altijd een inschatting. Je weet nooit in welke stemming je uiteindelijk bent wanneer er eten en/of drinken langskomt, je niet hoeveel wilskracht je op zo’n moment nog hebt en je weet soms ook niet wat ze je aanbieden. Maar wanneer je vooraf hebt bepaald dat je op een bepaald moment af mag wijken van je normale eetgewoonten, moet je je daar achteraf ook niet schuldig over voelen. Niet het eten van de extra calorieën zal het je moeilijk maken, maar je schuldgevoel zal je belemmeren je goede patroon weer op te pakken. 

Na afloop van het bijzondere moment 

Daarnaast kan je wel alvast ook nadenken hoe je na afloop wilt voelen. Misschien denk je wel aan ‘vrolijk, ontspannen en fit’. De kans dat je tijdens het feestje of het diner halverwege denkt: ‘Nee, ik wil me straks toch liever somber, gestrest en lamlendig voelen’, is niet bepaald groot. Dus een voornemen over hoe je je wilt voelen na afloop kan je steeds blijven steunen bij de keuzes die je maakt. De ene keer besef je dat een stuk taart of een toetje zal bijdragen aan een vrolijk en ontspannen gevoel. Dan neem je het en je eet het op (helemaal, voor de helft, of een hapje, net wat voor jou klopt). Een andere keer besef je dat het er juist voor zal zorgen dat je je ontevreden, verveeld of ongemakkelijk gaat voelen en dan neem je het niet. 

Het gaat allemaal om balans, een balans die voor iedereen anders geldt!

recent posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.