photo-of-string-lights-749386

Stress in December (3/3): Saboteren

In deel 3 gaan we het hebben over je gedachten die je kunnen saboteren. In deel 1 ligt de focus om het te verplaatsen naar het grotere plaatje en in deel 2 bespreken we hoe je minder krampachtig omgaat met een bijzonder moment.

Je kan jezelf heel erg gaan saboteren en dat is eigenlijk het grote gevaar. De saboterende gedachten kunnen je de grond in stampen, easy. Maar ook kunnen deze gedachten iedere gelegenheid als een ‘bijzonder’ moment gaan zien. Alleen wanneer het echt een bijzonder moment is, kun je het moment van tevoren zien aankomen. Vaak als je het gaat classificeren als bijzonder moment op het moment zelf, dan is het geen bijzonder moment. Dus je kan hierdoor altijd gemakkelijk een plan voor maken. 

Tip voor je saboterende gedachte: Als je op het moment zelf nog moet bedenken of iets geldt als een bijzonder moment, dan is het er waarschijnlijk geen.

Bovenstaand is eigenlijk de belangrijkste regel. Daarnaast is het belangrijk dat je echt eerlijk bent tegen jezelf. De enige die je er uiteindelijk mee hebt, dat ben jij

Een bijzonder moment, of toch niet?

Dit komt voornamelijk voor bij mensen die veel lunchafspraken of diners hebben buiten de deur.  Deze maaltijden, buiten de deur, kunnen gewoon je maaltijden zijn, maar de extra frietjes en de stukjes stokbrood kunnen dan wel je grootste probleem zijn voor je extra kilo’s. Bedenk hoe je dat voor jezelf het beste kan beperken.

Komen deze momenten een stuk minder voor? Of  heb je verder maar weinig etentjes? Geniet dan even van het ‘extra’, tot een zekere hoogte. Je kan dit moment altijd nog saboteren met je gedachten en deze kans dan grijpen als een ‘ik-ga-totaal-los’ moment. Onnodig, en dat weet je zelf ook goed.

Het gemakkelijkste is om je zo normaal mogelijk te gedragen en pas je eetgedrag aan, aan de situatie. Dat kan betekenen dat je een stukje taart neemt, maar geen 3 stukken. Je weet eigenlijk heel goed wat je grens is, en durf op dit soort momenten te vertrouwen op je gezonde verstand.

recent posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.