img_7184.jpg

Persoonlijk: “Hoe kan jij altijd zo “gezond” eten?”

Hersenspinsels, zoveel hersenspinsels. Ze gaan overal heen, kan ik dit wel delen, moet ik dit wel delen? En wat als? De welbekende tweestrijd. Mijn hoofd maakt soms overuren met verhalen, verhalen die ik graag wil delen. Maar mijn eigen verhalen waar ik zeker niet zielig over wil zijn of ben. Dit ben ik, en daar maak ik een puik mooi leven van. Dat probeer ik, met vallen en opstaan.

Oké, maar waar zal ik starten? Weer zo’n tweestrijd en ik ben benieuwd hoe en waar deze blog gaat eindigen. Lees je met mij mee?

Ik start met de opmerking, welke ik vaak krijg “Zanna, jij eet echt alleen maar super goed”. En dan denk ik: “Dat klopt voor ongeveer 80%”. Maar ik denk ook gelijk: “ik dans, ik stap, ik ga uiteten en ik maak soms iets teveel fun”. Maar oke..

Mensen zien vaak alleen maar het plaatje van bepaalde momenten. Dat is niet erg, maar besef dat er vaak een groter verhaal achter zit. De keuze dat ik 80% “gezond” kies, is omdat ik afgelopen jaren in het ziekenhuis verschillende labels heb gekregen. Labels waarmee ik zielig in de goot had kunnen zitten, maar ook labels die ik eigen kan maken, in hoe ik mij voel. En ik weet als ik niet goed voor mezelf zorg, dus de keuze niet maak voor producten waar ik wel of niet goed tegenkan, ik mezelf ook echt slecht voel. En dan niet geestelijk, maar vooral lichamelijk, wat ook een uitwerking heeft op je mentale gesteldheid. Dus eigenlijk heeft het wel invloed op ongeveer alles. Maar ook echt alles, van werk, tot trainen tot opstaan uit bed etc.

Vanuit huis heb ik meegekregen om alles zo positief mogelijk aan te pakken. Hierdoor pak ik iets liever gelijk aan, dan dat ik zielig ga doen en een beetje ga lopen zeiken. Net als toen mama en ik startte met het FODMAP-dieet en de arts zei: “niemand houdt dit vol”. Yo, dit soort dingen moet je dus nooit zeggen tegen twee van dit soort mensjes, haha! Want BRING IT ON!! Dit was weer even een side-note.

Welke labels?

Een aantal jaar geleden heb ik de diagnose gekregen voor prikkelbare darm syndroom (PDS), waarbij ik reageer op bijna alle FODMAP’s. Zelf ken ik aardig mijn toleranties, maar ook ik struggle soms nog met klachten. Ik heb dan ook geen flauw idee waar die dan weer vandaan komen. Hoe goed je ook je vakgebied kent, ik ben ook niet perfect. Maar prima, dit heb ik super leefbaar voor mezelf gemaakt. Zo leefbaar, dat ik het soms moeilijk vind om te begrijpen dat mensen het lastig vinden. (Sorry hiervoor)

Naast PDS, heb ik nog een mooie stempel gekregen, PCOS. Beide gaan voor mij hand in hand, als ik last heb van de één, doet de ander gezellig mee.

Door beide labels let ik extra op mijn voeding, supplement inname, mezelf in het algemeen en zorg ik voor bijv. de juiste producten voor mijn huid. Mijn huid is namelijk nog steeds een issue. Hoeveel producten, behandelingen, supplementen en diëten ik heb geprobeerd voor verbetering van mijn huid, kan ik niet meer op één hand tellen. Een beetje radeloos was ik, en daardoor heb ik begin dit jaar de stap weer gemaakt naar de huisarts.

De uitslag zit voornamelijk op mijn rug/kin en wangen. Samen met de huisarts heb ik besloten om te starten met een antibiotica kuur van 3 maanden. Momenteel slik ik deze nu 5 weken en heb ik maandag een evaluatie.

Ja, het is troep. Maar jezelf fijn voelen in je lichaam, en wetende dat je alles geprobeerd hebt, vind ik op dit moment veel meer waard. Ik ben blij dat ik verder relatief goed voor mezelf zorg, redelijk fit ben, en steeds beter in m’n vel zit. De antibiotica helpt daar sommige dagen niet in mee. Daardoor slik ik een goede probiotica voor ondersteuning van mijn darmen.

Al met al, blijf ik hier wel positief in staan en zijn bovengenoemde punten zoveel waard. Ik wil niet zoals afgelopen zomers opletten of ik een T-shirt of een hemdje aandoe. En dat ik gewoon aan anderen durf te vragen of ze mijn rug willen insmeren.

Het heeft letterlijk gewoon impact op je, een impact die je ook weer kan aanpakken. Daarom zorg ik goed voor mezelf en probeer ik zoveel mogelijk invloed uit te oefenen op mijn kwaliteit van leven. En die labels, ja die krijg je. Maar ik vind niet dat zoiets jouw als persoon moet definiëren. Maak het label eigen, wat je ook hebt, en maak het ook niet moeilijker dan dat. Je bent uniek, jammer genoeg is niemand perfect en hebben we allemaal onze onzekerheden. So, let’s rock it!

Mocht je overigens vragen hebben en/of opmerkingen, stuur gerust een berichtje.

recent posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.