items-organized-on-shelves-3687999

Lezen van ingrediënten tijdens het fodmap dieet

Vind je het lastig om een etiket te lezen tijdens het fodmap dieet? Hopelijk kan ik je met enkele tips helpen, welke je kan vinden in dit artikel. Eigenlijk is de enige manier, om het precieze FODMAP-gehalte van een voedingsproduct te kennen, is door laboratoriumtesten. Het lezen van een etiket geeft een ruwe indicatie van het FODMAP-gehalte. De volgende punten kunnen je helpen bij het interpreteren van informatie op de ingrediëntenlijst. Je krijgt dan een idee of het product laag of hoog is in FODMAP’s.

  • Items op de ingrediëntenlijst worden weergegeven in volgorde van gewicht, van hoog naar laag. Daarom, als high FODMAP-ingrediënten worden vermeld bij de eerste paar ingrediënten, kan het product veel FODMAP’s bevatten
  • Zelfs als alleen low FODMAP-ingrediënten worden vermeld, kan het product nog steeds veel FODMAP’s bevatten vanwege de effecten van voedselverwerking en portiegrootte. Let nog steeds op de combinaties.
  • Als je niet zeker bent over de FODMAP-inhoud van een voedingsproduct, probeer het dan in een kleine hoeveelheid. Wanneer je geen klachten krijgt, en het tolereert, kan je meer proberen van het product.
  • Glutenvrije producten zijn vaak laag in FODMAP’s, maar niet altijd. Controleer altijd de ingrediëntenlijst of er geen hoge FODMAP’s opstaan, zoals knoflook, ui, gedroogd fruit en / of bepaalde vruchten.
  • Aan veel dips en sauzen is knoflook en / of ui toegevoegd.

Ingrediënten hoog fodmap

De volgende tabel geeft een lijst van hoge FODMAP-ingrediënten, die, indien vermeld in de eerste paar ingrediënten, kunnen betekenen dat het product veel FODMAP’s bevat:

Fructose

  • Hoge fructose glucosestroop
  • Honing
  • Fruitsap
  • Vruchtensapconcentraat (bijv. Appel / perensapconcentraten)
  • Fruitstukken (als hoofdbestanddeel)
  • Kristallijne fructose
  • Agavesiroop
  • Fruitsuiker
  • Gedroogd fruit

Polyolen

  • sorbitol
  • mannitol
  • xylitol
  • isomalt
  • erytritol
  • Pruimensap
  • Vruchtensapconcentraat
  • Gedroogd fruit

Fructanen

  • Knoflook / knoflookzout / knoflookpoeder / knoflookextract
  • Ui / uienzout / uipoeder / uierextract
  • Tarwe (als hoofdbestanddeel)
  • Rogge (als hoofdbestanddeel)
  • Gerst (als een hoofdingrediënt)
  • Inuline (soms toegevoegd als vezel / prebioticum)
  • Witlof / witlofwortelextract / witlofwortelpoeder
  • fructan
  • Fructooligosaccharide (FOS)

recent posts

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

diabetes type 1 sporten