In deze blog gaan we dieper in op diabetes type 1 en sporten. Het is niet een veelvoorkomend onderwerp, maar wel belangrijk om te bespreken voor de personen met diabetes type 1, en welke graag willen starten met sporten.
Het overgrote deel van personen met DM1 (Diabetes Mellitus type 1) heeft geen gezond lichaamsgewicht. Ongeveer 60% heeft overgewicht, 40% heeft een hoge bloeddruk, en daarnaast heeft 60% ook een afwijking in overige bloedwaarden, zoals cholesterol. Het meerendeel doet niet aan sport. Vaak omdat zij bang zijn voor de gevolgen van de diabetes type 1. Echter, fysieke inspanning kan wel de bloedwaarden verbeteren en de kwaliteit van leven verhogen.
Wat is Diabetes type 1?
Diabetes Mellitus type 1 (DM1) is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem zich ‘vergist’ en vernield daarbij de cellen die insuline aanmaken. Dit gebeurt in de alvleesklier. Je hebt insuline nodig om processen draaiende te houden in het lichaam en daardoor kan je zonder insuline ook niet leven. Bij DM1 zal dit ook moeten toegediend worden.
Verschillende vormen van activiteit en bloedsuikerspiegel.
Bij DM1 moet je de insulinetoediening en voeding aanpassen op je type activiteit. De hoogte van inspanning bij een activiteit zal er voor zorgen dat de bloedsuikerspiegel daalt of stijgt. Hoe hoger de activiteit, dus hoe meer zuurstof er wordt verbruikt, zal de bloedsuikerspiegel stijgen. Er wordt namelijk meer glycogeen afgebroken tot glucose, wat in de bloedbaan terecht komt. Dit resulteert in een hogere bloedsuikerspiegel. Hierbij is er dan ook meer insuline nodig, om de bloedsuikerspiegel weer te stabliseren. Bij een lagere intensiteit, is dit andersom, en zal de bloedsuikerspiegel verlagen. Je hebt dan ook minder insuline nodig.
Algemene tips en adviezen omtrent sporten en suikerspiegel bij diabetes type 1
- In het geval van duursport (wandelen, hardlopen, wielrennen) gaat de bloedglucosespiegel licht tot sterk omlaag.
- In het geval van intervaltraining (atletiek, teamsporten) gaat de bloedglucose licht omlaag tot licht omhoog.
- In het geval van explosief bewegen (vechtsporten, krachttraining) gaat de bloedglucose licht tot sterk omhoog.
- Bij een bloedglucose tussen 5 en 7, dien je bij duursport ook nog enige koolhydraten te eten. Je kan ook beginnen met intervaltraining en explosieve training.
- Bij een bloedglucose boven 15 kun je rustige duursport uitvoeren in de vorm van wandelen of rustig fietsen. Mits er geen sprake is van ketonen.
- Verlagen van de hoeveelheid langwerkende insuline (of basaalstand in de avond) als er sprake is van duursporttraining in de avond.
Adviezen omtrent sporten met diabetes type 1 moeten gepersonaliseerd worden en zul je daarom met je diëtist moeten overleggen. We weten dat het heel gezond is, maar het moet met enige voorzorg gedaan worden!