img_7430

Doping? Wat is het? En moet ik er ook op letten?

Als recreatieve sporter denk je niet snel aan de dopinglijst. Doping gaat verder dan alleen anabolen, het kan namelijk ook zonder dat je het weet in een van je voedingssupplementen zitten. Maar, er bestaat dus een dopinglijst! Wat is het? En waar kan ik opletten? In deze blog leg ik je meer uit over doping en geef ik je tips & tricks.

Wat is doping?

Een korte, simpele omschrijving van doping is: “Stoffen en methoden die verboden zijn door het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA). De officiële omschrijving is:  “Een overtreding van een of meer bepalingen uit het dopingreglement. Het gaat dus niet alleen maar om stoffen, maar ook zijn bepaalde methoden verboden. In totaal zijn er 10 verschillende overtredingen, zoals; medeplichtigheid, (poging tot) het gebruiken van verboden stoffen, bezit en bijvoorbeeld (poging tot) handel.

Wat staat er op de dopinglijst?

Op de dopinglijst staan producten welke de spieropbouw bevorderen, het uithoudingsvermogen en/of de prestatie verbeteren, het herstel sneller laat verlopen en drugs.


”In Nederland is er geen specifieke wet. De dopingspelregels zijn wel opgenomen in het reglement van de sportbonden. Een overtreding is een sportieve sanctie, voor zowel de sporters als de begeleiders.” De controle wordt uitgevoerd door de dopingautoriteit en die komen zonder pardon binnen. 


Soorten middelen, werking & gezondheidsrisico’s

De titel is een mond vol. De dopingautoriteit heeft de middelen in vier categorieën ingedeeld: anabolica (anabole steroïden en pro-hormonen van testosteron), bijwerkingsbestrijders (diuretica, anti-oestrogenen en opstarters), groeibevorderaars (insuline, clenbuterol, groeihormoon etc.) en afslankmiddelen (stimulantia en schildklierhormoon).

Vaak zijn bovenstaande middelen alleen geëxperimenteerd bij dieren en met een minimale hoeveelheid op de mens. Daarnaast word er vaak een combinatie van de middelen gebruikt.

Bij het gebruik van een van deze middelen, brengt het zich ook gezondheidsrisico’s door het gebruik van een hoge dosering, gebrekkige informatie, geen (medische begeleiding) en is vaak de doping vervuild en tussen de 50 – 60% vervalst!!

Waar kan het allemaal in zitten?

Onbewust kan je eigenlijk ook al een dopingovertreding hebben. Hoe?! Door het gebruik van drugs en/of medicijnen, maar ook door het nemen van ‘vervuilde’ voedingssupplementen.

Voedingssupplementen

Oke, voedingssupplementen. Iedereen gebruikt deze bijna, toch?! Vitaminepillen, een eiwitshake of bijvoorbeeld je pre-workout. Jep, in bijna alle voedingssupplementen kan het zitten en dit kan op 4 manieren:

  • Duidelijk gedeclareerd. Hierdoor staat het al op het supplement aangegeven. Bijvoorbeeld: DHEA, higenamine en octopamine.
  • Onduidelijk gedeclareerd. Bijvoorbeeld: citrus aurantium, proprietary blend.
  • Gespiket. Hiervoor word er bewust gekozen om het niet te vermelden op het supplement. Dit zijn eigenlijk boefjes in de voedingsindustrie. Je kan dit vaak merken aan de beloftes die staan bij een supplement, beter dan… maar zonder de bijwerkingen of veel beloven in een korte tijd.
  • Vervuiling. Hierdoor is er per ongelukkig of toevallig doping in het product gekomen. Dit kan bijvoorbeeld door de grondstoffen die vervuild binnen komen.
Tips

Denk a.u.b. met je gezonde verstand na, voordat je iets neemt, koopt etc. en denk dan ook aan de gezondheidsrisico’s, niet alleen op korte termijn maar ook de lange termijn risico’s! Voor (top)sporters adviseer ik om advies te vragen aan deskundigen (sportdiëtist) en je voedingspatroon te optimaliseren.

Let op!
  • Elk supplement is een dopingrisico (vervuiling of gespiekt). Kies voor supplementen/producten uit de NZVT-lijst. Alsnog is dit geen 100% garantie, wel het hoogst mogelijke. De NZVT heeft een lijst waarop geteste supplementen staan! Helemaal top! Linkje: https://www.dopingautoriteit.nl/nzvt/disclaimer
Even nog een paar weetjes aan het einde!

Wist je dat in Mexico en China het vlees mogelijk vervuild is met clenbuterol? Clenbuterol is een geneesmiddel dat gebruikt wordt bij paarden en koeien met astma. Dit bevordert de vleesproductie en bij mensen dus bevordering van spiergroei.

Wist je dat er in Zuid-Amerikaanse landen thee wordt gemaakt van cocabladeren? Hierdoor bevat de thee gemiddeld 4mg cocaïne.

En tot slot: Wist je dat de V2 van Clean Nutrition op de NZVT-lijst staat en dit dus betekent dat deze ook dopingvrij is! Dus lekker door scoooppennnnn!!

Bron: www.dopingautoriteit.nl

recent posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.