side-pd-no-logo

Waarom elke vrouw aan krachttraining zou moeten doen!

We horen nog vaak dat vrouwen niet aan krachttraining horen te doen. Dit statement wordt voornamelijk gemaakt door mannen! Zonde, want er zitten veel voordelen aan krachttraining! We nemen alvast een mythe weg, en dat is dat vrouwen niet mannelijk worden van krachttraining. Dus mannen, zeg dat niet meer tegen je lieve vrienden 😉 In dit artikel nemen we een aantal feiten en fabels door met betrekking tot vrouwen en krachttraining. Lees je mee?

Krachttraining en Osteoporose

Osteoporose is een progressieve botziekte waarbij de massa en de dichtheid van de botten afneemt. De kans op botbreuken neemt toe op oudere leeftijd. Bij vrouwen boven de 50 is de kans voor maar liefst 50% op een botbreuk. Bij mannen is deze kans 20%.  Preventie van osteoporose kan enerzijds worden bewerkstelligd door het verbeteren van de botmassa op jongere leeftijd of het vertragen van verlies van botmassa op latere leeftijd. Dit kan preventief bewerkstelligd worden door een adequate inname van calcium en vitamine D. Maar ook krachttraining heeft een positieve invloed op de preventie van osteoporose. Voor vrouwen is het dus een investering voor een gezondere toekomst wanneer je op jongere leeftijd al start met krachttraining!

Krachttraining en vetverlies

Vrouwen hebben vaak een lagere energiebehoefte dan mannen. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door een lager absoluut lichaamsgewicht en spiermassa.  Hoe minder energie je verbrand, hoe minder je kunt eten zonder onnodig aan te komen in vetmassa. 

Krachttraining is echter niet de beste manier om vet te verbranden. Een gemiddelde vrouw van zeventig kilogram zal nog geen 300 calorieën verbranden met een uurtje krachttraining, voornamelijk omdat er veel gerust wordt tussen de oefeningen. Maar iedere calorie die je meer kunt eten zonder aan te komen is er één! Dus, wat hebben we nodig? Juist, spiermassa!

Krachttraining en spiermassa

Hoe meer spiermassa je aankomt, hoe hoger je energieverbruik zal zijn. Dit is een bijkomend voordeel, ondanks de kleine positieve impact. Echter, het grootste voordeel van krachttraining is de preventie van sarcopenie, wat staat voor een afname in spiermassa, spierkracht en/of spierfunctionaliteit. Dit gebeurt vaak op latere leeftijd en hoort simpelweg bij het verouderingsproces.

Sarcopenie, het verlies in spiermassa, leidt uiteindelijk ertoe dat je op latere leeftijd een grotere kans hebt op ziektes en minder goed onafhankelijk dagelijkse activiteiten kunt ondernemen, zoals boodschappen- en het huishouden doen. Het doen van krachttraining heeft hier een positieve invloed op, wat resulteert in een vitaler en onafhankelijk leven. Wie wil dat nou niet?

Maar word ik niet mannelijk?

Vrouwen kunnen ongeveer net zoveel spiermassa aanzetten als mannen. Voordat je schrikt: het gaat hierbij om een procentuele toename. Waar een vrouw met een spiermassa van bijvoorbeeld twintig kilogram een toename ziet van twee kilogram, kan een man het dubbele aantal kilo’s spiermassa aanzetten. Dit kan alleen wanneer hij ook daadwerkelijk dubbel zoveel spiermassa heeft voor hij aan krachttraining begint.  

Spiermassa kweken is een traag proces, onafhankelijk van je geslacht. Er zijn heel veel factoren die van invloed zijn op de hoeveelheid spiermassa die je kunt aanzetten. Een groot deel hiervan is genetisch bepaald.  Je zult zeker niet op een man gaan lijken binnen een aantal jaar, en al zeker niet wanneer je van nature niet breed gebouwd bent. Daar is heel wat jaren toewijding, optimale omstandigheden, hard trainen en goede genen voor nodig!

Maar ik wil geen grote armen….

Spiergroepen die voornamelijk als mannelijk worden gezien, zijn arm- en borstspieren. Wanneer je deze simpelweg niet wilt ontwikkelen, hoef je ze ook niet te trainen. Je kunt het dan gewoon houden bij een trainingsschema dat gericht is op rug en benen of andere spiergroepen die je graag zou willen verbeteren!

Zelfvertrouwen!

Als vrouwencoach (@rickyfrissen) zie ik heel veel verschillende persoonlijkheidstypes de revue passeren. Ongeacht van hoe het innerlijk in elkaar steekt, zie ik één hele sterke trend: vrouwen die zwaar durven te trainen, staan daadkrachtiger in het leven. Ze winnen zelfvertrouwen, hebben een sterkere eigen mening en geven veel minder om de mening van anderen. 

De groei op het gebied van mindset is naar mijn mening de grootste winst die je kunt behalen. Door het verbeteren van je lichaam en je krachtsportprestaties win je zelfvertrouwen in de sportschool die je kunt gebruiken om je kwaliteit van leven te vergroten. Waar wacht je nog op? Duik de sportschool in!

Deze blog is geschreven door Ricky. Ricky is mijn stagiaire van september 2019 tot maart 2020. Je kan hem ook volgen op Instagram: @rickyfrissen

recent posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

roaccutane bijwerking