almonds-berries-bowls-461359

Functies van nutriënten

We starten bij een basis en dan wel de basis van voeding, want voeding word gedefineerd als de totale processen van inname, vertering, absorptie en het metabolisme daaraan gekoppeld. Gek he, een keer niet harder van stapel lopen? En dan ga ik, misschien voor jou, 20 stappen terug. Maar weet jij alles over de basis? In deze blog gaan we het hebben over nutriënten. 

Een nutriënt oftewel een voedingsstof is een stof die in voedsel voorkomt en die een of meer specifieke functies heeft in het lichaam. We eten voedsel, maar we eten geen voedingsstoffen of voedingsstoffen. Het voedsel dat we eten is onderdeel van onze voeding en bevat voedingsstoffen. Voedingsstoffen zijn meestal onderverdeeld in zes verschillende categorieën: koolhydraten, vetten, eiwitten, water en vitaminen en mineralen.

Functies

De functies van voedingsstoffen zijn vaak onderverdeeld in drie hoofdcategorieën:

1. Bevordering van groei en ontwikkeling.

Deze functie wordt voornamelijk uitgevoerd door eiwitten. Spier(weefsels), weefsels en organen bestaan ​​grotendeels uit eiwitten en eiwitten zijn nodig voor elke groei of reparatie van het weefsel. Daarnaast zijn calcium en fosfor belangrijke bouwstenen voor het skelet.

2. Levering van energie.

Deze functie wordt voornamelijk uitgevoerd door koolhydraten en vet. Hoewel eiwit ook als brandstof kan fungeren, is de bijdrage aan het energieverbruik meestal beperkt en is energievoorziening geen primaire functie van eiwitten.

3. Regulering van het metabolisme.

Voedingsstoffen die in deze functie worden gebruikt, zijn vitamines, mineralen en eiwitten. Enzymen zijn eiwitten die een belangrijke rol spelen als katalysatoren. Een katalysator maakt het mogelijk om de reactie met veel hogere snelheid te laten verlopen, dan dat het spontaan zou gebeuren.

Een voorbeeld van een enzym is fosforylase. Fosforylase breekt de koolhydraatvoorraden in de lever en spieren af. Een ander belangrijk eiwit is hemoglobine, dat wordt aangetroffen in erytrocyten (rode bloedcellen). Rode bloedcellen zijn essentieel voor het transport van zuurstof uit de longen naar de weefsels en de hemoglobine werkt als een zuurstofdrager. De hemoglobine is een complex van eiwit- en niet-eiwitgroepen die ijzer bevatten. Voor de synthese van dit complex zijn andere enzymen, mineralen en vitamines vereist. De interactie tussen vitaminen, mineralen en eiwitten in de regulatie van het metabolisme kan dus complex zijn.

Conclusie

Het lichaam heeft elke dag bepaalde hoeveelheden voedingsstoffen nodig, dit is afhankelijk per voedingsstof. Voedingsstoffen waarvoor de dagelijkse inname meer dan aantal gram is, worden gebruikt als macronutriënten. Macronutriënten zijn koolhydraten, vetten, eiwitten en water. Voedingsstoffen die slechts in kleine hoeveelheden nodig zijn (minder dan 1 g / dag) worden aangeduid als micronutriënten. De meeste voedingsstoffen zijn micronutriënten en ze bestaan ​​uit vitamines, mineralen en sporenelementen.

Dit was de start van de basis. Misschien saai voor de ene persoon, maar essentieel voor de andere persoon. We zijn eigenlijk net voedingsstoffen. 

recent posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.