bears with benefits: review

Mijn mening over EMB-bloedtesten

Begeef ik mezelf op glad ijs als ik spreek over EMB-bloedtesten? Waarschijnlijk. Maar als (sport)dietist en gezondheidswetenschapper, mag ik ook echt wel een mening hebben. Ook zie je EMB-bloedtesten steeds vaker voorbij komen. Wat is een EMB-bloedtest nu eigenlijk? En wat zijn de positieve en negatieve kanten van een EMB-bloedtest? Hieronder lees je mijn mening.

Wat zijn EMB-bloedtesten?

Het betreft een bloedonderzoek waarbij middels een vingerprik enkele druppels bloed af worden genomen. Middels deze bloeddruppels zou je precies te weten kunnen komen wat je mist in je lichaam om weer in balans te komen. Zo zou je hormonen, voedingsstoffen en andere bloedwaarden kunnen meten met slechts een paar druppels bloed. Blijkt uit de test dat je tekorten hebt, dan vul die die aan door je eetpatroon te veranderen en extra supplementen te slikken. De EMB bloedtest is een homeopathisch onderzoek en daardoor heeft deze test geen wetenschappelijke fundering. Of deze test betrouwbaar is, is dan ook maar de vraag. De test kan door ieder, ook zonder medische achtergrond, worden afgenomen bij het behalen van de cursus.

Positieve kanten van een EMB-bloedtest

Ook vind ik dat er positieve kanten zitten aan het afnemen van een bloedtest, maar niet op de manier hoe jij verwacht. Bij de keuze om te kiezen voor een EMB-test zijn vaak mensen opzoek naar antwoorden, waarom ze zich zo voelen, of waar de klachten vandaan komen. Het kan zijn dat je al meerdere onderzoeken hebt gehad of bij verschillende professionals al bent geweest, maar blijkbaar niet bij de juiste. Hierdoor maak je de keuze om de test vaak te doen, je bent opzoek naar antwoorden. Vaak is dit dan ook een richting naar jezelf priotiseren en jezelf gezonder maken, en dit vind ik altijd positief. Echter, aan een EMB-bloedtest zitten wel haken en ogen.

‘Negatieve’ kanten van een EMB-bloedtest

Over aan aantal punten maak ik mij zorgen rondom EMB-bloedtesten. De manier hoe deze wordt uitgevoerd en gecontroleerd, maar ook door de personen die hierna het advies geven. Vaak zijn het personen met lage medische kennis (doordat er een enkele cursus is gevolgd), word er voornamelijk gefocust op het oplossen van het probleem met supplementen (aanbevolen vanuit het bedrijf van de EMB-bloedtest) en zijn de adviezen niet gericht op leefstijl en/of -gedragsverandering.

De belangrijkste punten zijn vooral:

 1. Gebrek aan wetenschappelijk bewijs:
  • Ondanks de populariteit in sommige alternatieve geneeskundige kringen, ontbreekt het aan overtuigend wetenschappelijk bewijs dat het EMB effectief is voor het diagnosticeren of behandelen van gezondheidsproblemen. Je kunt verwijzen naar studies en kritische analyses die de methodologie en resultaten van het EMB in twijfel trekken.
 2. Subjectiviteit en interpretatie:
  • De interpretatie van bloedbeeldonderzoeken is een complex proces, en bepaalde waarden uit druppels bloed kunnen niet worden herleid, welke wel naar voren komen in EMB-testen. Hierbij wordt er wel een supplementenadvies gegeven, welke niet gegrond kan zijn en onnodig kan zijn voor jouw lichaam.
 3. Potentieel voor misleiding:
  • Mensen die op zoek zijn naar oplossingen voor gezondheidsproblemen kunnen kwetsbaar zijn voor pseudowetenschappelijke claims en beloften van alternatieve geneeskundige praktijken. Het promoten van diagnostische tests zoals het EMB, zonder solide wetenschappelijke basis, kan bijdragen aan misleiding van patiënten en het uitstellen of vermijden van effectieve medische behandelingen.
 4. Risico’s van verkeerde diagnoses:
  • Een EMB kan leiden tot verkeerde diagnoses en onnodige behandelingen, wat potentieel schadelijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid van individuen.
 5. Niet wetenschappelijk onderbouwde supplementen:
  • Bij de uitslag van een EMB-test worden veel supplementen aangeraden vanuit de alternatieve geneeswijze. Vaak zijn deze niet wetenschappelijk onderbouwt, of ze gebruiken onderzoeken welke gefinancieerd zijn of waarbij er veel bias (fouten) zijn ontstaan in het onderzoek. De hoogte van de supplementen zijn vaak hoog gedoseert, dit kan uiteindelijk schadelijk zijn voor het lichaam. Ook word er weinig gekeken naar hoe dit bijvoorbeeld eerst op te lossen is met leefstijl-verandering.

Conclusie

Het vierde en vijfde punt zie ik vooral terugkomen in de praktijk. Mensen verliezen het vertrouwen in het lichaam, en moeten hierdoor weer vertrouwen terugvinden van het eigen lichaam. Maar ook naar het eten van bepaalde producten, welke werden afgeraden door een EMB-test. Mocht je een EMB-test willen doen, blijf dicht bij jezelf en wat je zelf fijn vindt. Het brengt degelijk bewustzijn in je eigen gezondheid, maar houdt sommige adviezen ook in het achterhoofd of deze daadwerkelijk kloppen. De keuze vanuit mijzelf zou eerst uitgaan naar leefstijl -en/of gedragsverandering, voordat er wordt gekeken naar supplementen. Hiermee bereik een stuk meer :)!

recent posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

kookboeken favorietcafeine sportprestaties