food-snack-popcorn-movie-theater-33129

Een gezonde snack: waar moet ik op letten?

Een snack tussendoor of het nemen van tussendoortjes is over de decennia erg populair geworden. Overal valt er wel een snel en smaakvol tussendoortje te verkrijgen: op het treinstation, bij de benzinepomp, in de stad enzovoort. Omdat deze tussendoortjes of ‘snack’ vaak ongezond zijn, heeft het geen goede reputatie. ‘Van snacken wordt je dik’ is een veelvoorkomende conclusie die gemaakt wordt door zowel de maatschappij als de media en professionals. Maar in hoeverre is een snack (on)gezond? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat een tussendoortje gezond is?

‘Vaker eten boost je metabolisme’

Lang is gedacht dat door vaker te eten je het figuurlijke interne ‘vlammetje’ aanhoudt, waardoor je dus meer calorieën zou verbranden. Dit zou gewichtverlies moeten versnellen. Echter is in meerdere onderzoeken aangetoont dat het niet uit maakt hoe vaak je eet wanneer je het totaal aantal dagelijke calorieën verdeeld over twee of zeven maaltijden (Verboeket et. al, 1991)

Minder honger door het nemen van een snack?

In onderzoeken zijn de meningen hierover verdeeld. In een onderzoek aten mannen met overgewicht die een tussendoortje van 200 calorieën aten na het ontbijt, maar 100 calorieën minder bij de lunch (Dougkas. Et al, 2012).  Er zijn echter ook een aantal studies die aantonen dat snacken hongergevoel kan verminderen bij mensen met zowel een lagere als hogere mate van gezondheid (Leidy et. al, 2015) (Astbury et. al, 2014.) (Kinsey et. al, 2014) .

Wanneer snacken an sich niet persé leidt tot meer of minder honger, wat kunnen we dan wel concluderen? Waarschijnlijk dat het heel erg afhankelijk is van het individu en misschien wel van wat je eet!

Wat voor soort snack? En hoeveel? 

Over het algemeen kunnen we stellen dat snacks vaak calorierijker zijn dan vaste maaltijden zoals ontbijt, lunch en diner. Het zijn vaak producten die snel te consumeren zijn en  het wordt dor velen gezien als iets lekkers. Een aantal studies laten zien dat tussendoortjes die eiwit- en vezelrijk zijn kunnen helpen bij gewichtsverlies (Alencar, 2015) (Navas-Carreto, et. al, 2011). 

Wanneer we gaan kijken naar optimale gezondheid, wil je ervoor zorgen dat het bijdraagt aan het totaalplaatje. Wat voor velen betekend:

  • Dat het vitamines, mineralen en vezels bevat;
  • Dat je snacks niet boordevol met toegevoegde suikers zitten
  • Dat het je enigszins vult tot aan je volgende eetmoment
  • Dat er structuur zit in je maaltijdmomenten

Vitamines, mineralen en vezels

Wie echt geeft om zijn of haar gezondheid, wil dit criterium niet negeren. Dit punt zegt simpelweg; eet voornamelijk onbewerkte producten. Deze zijn waarschijnlijk ook meer verzadigend dan bewerkte producten.  Kun je dan ook nog voor een product kiezen dat eiwit bevat en niet calorierijk is? Dan heb je de snack-checklist al bijna volledig afgevinkt!

Toegevoegde suikers en verzadiging

Naast het feit dat heel veel suikers totaal niet verzadigen, voegt het ook niets toe aan je voedingspatroon, behalve energie. Moet jij juist aankomen en heb je moeite met de hoeveelheid voeding die je moet eten? Dan zouden calorierijke producten met wat toegevoegde suikers een oplossing kunnen zijn, deze hebben echter niet de voorkeur.

Zo kies je voor je gezondheid en verzadiging liever voor twee appels en een zakje snackwortelen dan voor een snicker terwijl ze dezelfde calorieën bevatten!

Breng structuur aan

Zoals nu wel duidelijk mag zijn, is het nemen van tussendoortjes zeker niet slecht. Echter het aanbrengen van structuur is een hele belangrijke factor, zeker bij het handhaven van een gezond lichaamsgewicht. Neem jij een dag geen tussendoortjes, de andere dag een uur na je hoofdmaaltijd en de andere dag weer twee uur na een hoofdmaaltijd? Dan is de kans groot dat jij heel de dag door honger ervaart op willekeurige momenten. Wanneer jij structuur aanbrengt in je voedingsplan, en dus ook in je tussendoortjes, zul jij tussen de eetmomenten door veel minder honger ervaren. Dit leidt op haar beurt weer tot minder snackdrang!

Kies tussendoortjes die bij je passen!

Wil jij afvallen en heb je erg veel last van honger? Dan is het handig om tussendoortjes te kiezen die veel vezels bevatten en minder calorierijk zijn waardoor je langer vol zult zitten. Wil je echter aankomen? Dan kan het verstandig zijn om een snack calorierijker te maken. Zoals altijd is het heel erg afhankelijk van individuele omstandigheden, doelen en smaak! Wat is jouw favoriete snack? Laat het me weten!

Voor ideeën als tussendoortje, kan je ook kijken bij recepten of download het receptenboek!

Deze blog is geschreven door Ricky. Ricky is mijn stagiaire van september 2019 tot februari 2020. Je kan hem ook volgen op Instagram: @rickyfrissen

recent posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.