vetten sporter

Vetten, de sluitpost bij sporters

Vetten, zijn eigenlijk net zo belangrijk als koolhydraten en eiwitten. Maar waarom? En waarom zijn vetten de sluitpost? Als sporter is het belangrijk dat je optimaal herstelt, waardoor er gekeken wordt om voldoende eiwitten te eten. Dit is natuurlijk afhankelijk van je doel, en voedingspatroon. Daarnaast wil je voldoende koolhydraten eten, om optimaal te presteren tijdens je training. Hier wil je dus zeker ook voldoende van eten!

Waar zijn vetten goed voor?

Vetten zijn een essentiële bouwstof voor onder andere de lichaamscellen, de ogen, de hersenen en hormonen. Belangrijke hormonen en vitaminen (zoals A, D en E) zijn alleen in vet oplosbaar en hebben vet nodig als transportmiddel. Vetten zijn daarnaast nodig voor het functioneren van het immuunsysteem en het remmen van ontstekingen in het lichaam.

Waarom zijn vetten belangrijk als sporter?

Het lichaamsvet en vetten uit de voeding zijn cruciaal als energiebron bij inspanning met lage en matige intensiteit. Vet is dus voor sporters een essentiële energiebron, en zelfs de belangrijkste bron van energie tijdens rust en herstel. Goedgetrainde sporters kunnen vet als brandstof gebruiken bij intensieve inspanning tot 85 procent van hun maximale zuurstofopname (VO2 max). Vet is onmisbaar als brandstof wanneer de koolhydraatvoorraden in het lichaam uitgeput zijn.

Hoeveel vet heb ik nodig?

In totaal wil je dat minimaal 20 tot maximaal 30 procent van de dagelijkse totale energie-inname uit vetten moeten bestaan. Het liefst wil je dat de voeding vooral bestaat uit, onverzadigde vetten, en dan met name de zogenoemde essentiële vetzuren, die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Onverzadigde vetten zijn bijvoorbeeld te vinden in vis, avocado, noten, chocolade en andere plantaardige bronnen van vet. Het liefst wil je minder dan 10% van de totale energie-inname uit verzadigde vetten, doordat deze vetten de kans op hart -en vaatziekten verhogen. Je vindt deze vetten vooral in fastfood/frituur etc. Voor zowel de prestatie als de gezondheid heeft het geen nut om voor diëten met meer of minder vet te kiezen.

Je wilt tenslotte als sporter ook voldoende energie hebben, dus de focus eerst hebben op koolhydraten (snelle energie voor je trainingen), en eiwitten. Let op, je wilt het liefst de vetten ook niet rondom een training/sport prestatie eten. De kans op maag-darm klachten is hierbij dan groter, doordat het langer duurt voordat vetten zijn verteerd.

Mocht je vragen hebben, stel deze gerust. Je kan altijd een bericht sturen?

recent posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

roaccutane herstel