14468582_664843947014212_3015798674914658356_o

Bikini fitness: jep, another story.

Het wedstrijdseizoen is weer gestart. Naast de vele positieve berichten over bodybuilding wedstrijden a.k.a. bikini fitness, zie je weinig de tegenslag ervan, zowel lichamelijk als geestelijk. Jammer, veel meiden —onder andere ikzelf, kampen met bepaalde problemen na een wedstrijd. Deze ‘problemen’ moeten juist bespreekbaar gemaakt worden. Vind je ook niet? 

Aan de hand van wetenschappelijke artikelen zou ik je graag meer informatie willen geven over de effecten op het lichaam. Onderstaand een wetenschappelijke artikel over de effecten van verlaging van het vetpercentage bij vrouwen met een normaal gewicht. Lees je mee?

In deze studie werden 50 vrouwen onderzocht, 27 vrouwen als controlegroep en 23 vrouwen in een wedstrijdvoorbereiding. Het energietekort bij deze vrouwen werd bereikt door het verlagen van de koolhydraten en het verhogen van het doen van cardio-oefeningen. De eiwitten en de vetten werden behouden tot een gemiddelde tot hoge inname.

Tijdens het onderzoek bleven de resultaten van de controle groep gelijk, voor zowel het vetpercentage als de hormoonlevels. De vrouwen in een wedstrijdvoorbereiding hadden een verlaging in vetmassa van 35 – 50%. Logisch, daarvoor doen we het toch?! En hoe makkelijk dit ook kan gaan, je kunt niet in je lichaam kijken naar hoe het er aan toe gaat met je overige systemen, zoals je hormonale systeem.

Het hormonale systeem wordt tijdens de wedstrijdvoorbereiding gewijzigd met verminderde serumconcentraties van leptine, triiodothyronine (T3), testosteron en estradiol welke samenvallen met een verhoogde kans op menstruele onregelmatigheden. Hierdoor is het belangrijk om na een wedstrijdvoorbereiding goed te herstellen. Nu we weten waar de verschuiving plaats vindt, is het ook fijn om te weten wat deze hormonen doen. Dus? Wat doen deze hormonen en waarom is het belangrijk dat deze optimaal werken?

Onderstaand de uitleg per hormoon:
  • Leptine

Leptine word geproduceerd door de vetcellen en zorgt ervoor dat de eetlust daalt en het energieverbruik stijgt. Bij een laag vetpercentage daalt de uitscheiding van leptine, neemt het hongergevoel af en daalt ook de stofwisseling. Hierdoor kom je bijvoorbeeld na een wedstrijd sneller in gewicht toe en kan het zijn dat je last hebt van eetbuien doordat leptine verstoord is.

  • Triiodothyronine (T3)

T3 is een schildklierhormoon en word gevormd in de schildklier of uit T4. Het actieve schildklierhormoon heeft veel invloed op de stofwisseling en groei. Bij een verminderde aanmaak van T3 vertraagt je stofwisseling en zorgt het ervoor dat je sneller aankomt.

  • Testosteron

Testosteron is een veelzijdig hormoon en speelt een rol in verschillende lichaamsprocessen. Een verlaging van het testosteron heeft invloed op je libido, vruchtbaarheid, haargroei, energiehuishouding, bepaalde hersenfuncties, de botdichtheid, de regulatie van vetopslag, de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk.

  • Estradiol

Estradiol is ook een geslachtshormoon en valt in de groep van oestrogenen. Dit hormoon heeft niet alleen invloed op het voortplantingsstelsel maar beïnvloedt ook de botstructuur en de vrouwelijke kenmerken. Door een te laag oestrogeen gehalte kan de menstruatie uitblijven en kan resulteren in ontwikkeling voor osteoporose (dunnere botten).

Conclusie

Dames, en misschien ook heren 😉 Dit is zeker geen afbranding naar wedstrijden. Maar wees ervan bewust, dat ondanks jij je goed voelt, je niet in je lichaam kunt kijken en dat je geen problemen wilt ervaren op de langere termijn. Nu is de vraag, komt het allemaal goed? Uit het wetenschappelijke artikel blijkt dat het lichaamsgewicht en alle hormonen behalve T3 en testosteron zijn teruggekomen naar de basis tijdens een herstelperiode van drie tot vier maanden. In het onderzoek is de herstelperiode tewerkgesteld door middel van een hogere energie inname en verminderde cardio.

P.S. Mijn herstel was verschrikkelijk van mijn wedstrijd en mijn menstruatie cyclus is nog steeds onregelmatig. Ik blijf het super vinden om wedstrijden te doen maar zoek een coach die bovenstaande informatie ook hoog in het vaandel heeft en dat je vooral echt goed naar jezelf luistert!

Daarnaast is het aan te raden om je calorie inname na een wedstrijd te bouwen naar onderhoudsniveau. Door een gebalanceerd voedingspatroon, welke rijk is aan verschillende groente, fruit, noten en volkoren granen kun je je hormonen weer sneller in balans brengen.

Heb je andere onderwerpen die je graag ziet? Of zou je over een ander bepaald onderwerp meer willen weten? Let me know!

Bron:

Hulmi, J. J., Isola, V., Suonpää, M., Järvinen, N. J., Kokkonen, M., Wennerström, A., … Häkkinen, K. (2016). The Effects of Intensive Weight Reduction on Body Composition and Serum Hormones in Female Fitness Competitors. Frontiers in Physiology7, 689. http://doi.org/10.3389/fphys.2016.00689

recent posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.